Drukke tijden voor archeologen
Als je Antwerpen bezoekt in 2017 word je ongetwijfeld geconfronteerd met wegenis- en andere werken. Die zorgen geregeld voor verkeersproblemen, maar na regen komt zonneschijn.
Zo’n straaltje zonneschijn is het feit dat de wegeniswerken aan de Opera en op Antwerpen Zuid ons een heleboel gaan leren over de geschiedenis van de stad, en niet alleen dat: stukken van de stadsgeschiedenis die eeuwen lang aan het oog onttrokken zijn gebleven, worden opnieuw zichtbaar gemaakt. Nog maar eens een reden om Antwerpen te bezoeken.
De Antwerpse Opera is gebouwd langs een stadsring die het tracé volgt van een 16de eeuwse enorme verdedigingsmuur. Onlangs koos Rough Guide Antwerpen uit als stad #5 om in 2017. In de 16de eeuw schreef Guicciardini, een Italiaans voorloper van Michelin en Rough Guide, dat alle Europeanen naar Antwerpen moesten reizen om er die verdedigingsmuur te komen bewonderen. In Antwerpen noemt men die muur meestal de Spaanse Vesten, omdat de Nederlanden tijdens de aanleg van die verdedigingsmuur deel uitmaakten van het rijk van Karel V en zijn zoon Filips II.
In de 19de eeuw had die muur geen militaire functie meer, integendeel hij vormde een belangrijke hinderpaal voor de ontwikkeling van de stad die uit haar (Spaanse) voegen barstte dank zij de onlangs opnieuw opgestarte havenactiviteit, dus werden de muren afgebroken. Gelukkig zijn ze slechts tot net onder het maaiveld afgebroken: de funderingen bleven intact en archeologische werkzaamheden leggen nu die impressionante werken bloot.
Bron: Gazet van Antwerpen